Gå til indhold
Arkitema Architects’ restaurering af Christian d. IV’s Bryghus åbner nu for publikum

Nyhed -

Arkitema Architects’ restaurering af Christian d. IV’s Bryghus åbner nu for publikum

Kulturminister Marianne Jelved åbnede i går, under overværelse af Hendes Majestæt Dronningen, Kongernes Lapidarium i det nyrestaurerede bryghus. Fremover vil det forhenværende bryghus således byde offentligheden indenfor til en unik samling af danske skulpturer. Arkitema Architects har stået for restaureringen, der er en del af opgaveporteføljen under tegnestuens Kongelige Bygningsinspektorat.


Unik skulptursamling med offentlig adgang

Det smukke 400 år gamle bryghus har igennem tiden fungeret først som bastion, siden som bryghus og senest som magasin. Et bryghus, der har været lukket for offentligheden, men som nu åbner for publikum efter en gennemgående restaurering.

Kongernes Lapidarium er en unik samling af stenskulpturer og gipsafstøbninger, indsamlet fra kongelige slotshaver, pladser og bygninger. Udover at gøre denne skulptursamling tilgængelig er det samtidig planen, at bryghuset skal kunne benyttes til bl.a. kulturelle arrangementer og koncerter.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”En af Kulturministeriets fornemmeste opgaver er at få kunst og kultur gjort tilgængeligt for mennesker. Det er derfor en stor fornøjelse, når hidtil spredte og bortgemte kulturarvsskatte samles og vises frem på nye måder. Kongernes Lapidarium er ikke bare en ny og enestående samling af smukke gamle skulpturer – det er også en åbning af Christian d. IV's 400 år gamle bryghus, som alle nu kan se og få glæde af fremover.” (kilde: www.kum.dk)


En nænsom restaurering

Arkitema har stået for ombygningen af Christian d. IV's Bryghus til lapidarium. For at gøre huset tilgængeligt er der udført ramper og gangbroer i stål, der forbinder de forskellige udstillingsrum. Integreret i disse er der belysning og føringsveje for tekniske installationer. Ligeledes er udstillingsområderne blevet forsynet med glasdøre, der muliggør, at de oprindelige træporte kan stå åbne, således at skulpturere også kan ses, når lapidariet er lukket. Belysning og iscenesættelse af skulpturerne er sket i samarbejde med lysdesigner Jesper Kongshaug og scenograf Rikke Juellund, mens skulpturudvælgelsen er sket af Mette Marciniak fra Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme.


Arkitema Architects’ solide restaureringserfaring

Poul Schülein blev i 2012 udnævnt til Kongelig Bygningsinspektør for Inspektorat 2, og han har siden arbejdet med bl.a. restaureringen af Kongernes Lapidarium og Kunsthal Charlottenborg. Derudover har Arkitema Architects stået for en række vigtige restaureringer. Bl.a. den omfattende istandsættelse og modernisering af Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg, restaurering og nybygning af store dele af herregården Nørre Vosborg samt renoveringen og restaureringen af Nyboder i København.

Restaureringen af Kongernes Lapidarium er blevet mulig med en donation på 10 millioner kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Læs mere om Kongernes Lapidarium her www.kongerneslapidarium.dk


Data

Adresse: Frederiksholms Kanal, København

År: 2013-2014

Omfang: 4.000 m²

Bygherre: Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme

Arkitekt: Arkitema Architects

Øvrige: Lysdesigner Jesper Kongshaug, scenograf Rikke Juellund, skulpturudvælgelse af Mette Marciniak fra Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme


Emner

Kategorier

Kontakt

Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990