Gå til indhold
Dørene til fremtidens universitetsmiljø er åbnet på Københavns Universitet Amager - kig med indenfor

Nyhed -

Dørene til fremtidens universitetsmiljø er åbnet på Københavns Universitet Amager - kig med indenfor

Københavns Universitets fysiske faciliteter på Søndre Campus har de seneste år gennemgået en omfattende forvandling. Det “gamle KUA" er nu transformeret til morgendagens universitetsmiljø bygget på åbenhed, interaktion og bæredygtighed.

Imødekommende og bæredygtigt universitetsmiljø

Store lyse flader, svungne linjer, træpaneler på væggene og et væld af studerende er det syn, man møder, når man træder ind i det store centrale atrium - Universitetstorvet - på Det Humanistiske Fakultet.  Her i universitetets hjerte lå oprindeligt en af de mange udendørs gårdhaver i det “gamle KUA”, tegnet af arkitekt Koppel. I dag er 1970´ernes ideal for universitetsbyggeri fuldstændig transformeret til et moderne universitetsmiljø med en ny identitet og en større grad af åbenhed - også mod byen og omverdenen.

Det eneste synlige spor af det tidligere betonbyggeri er de oprindelige søjler, der nu er genanvendt som en del af det bærende skelet. Et bevidst ressourcebesparende greb der, sammen med bl.a. solceller, solvarme og genanvendelse af gråt spildevand, er helt i tråd med visionerne om øget genanvendelse og bæredygtighed.


Universitetstorvet - det naturlige samlingspunkt

En af de mange studerende, man møder i det store atrium, er 25-årige Inger Grubbe, der studerer kunsthistorie og arkæologi. Hun tilbringer hver dag adskillige timer på universitet. Her følger hun sin undervisning, men universitetet er også et sted, hvor Inger Grubbe og mange andre studerende tilbringer fritid med læsning og socialt samvær. Universitetets naturlige samlingspunkt - det store atrium - er et af Inger Grubbes foretrukne opholdssteder:

“Jeg synes det er fantastisk, at man kommer ind i atriet og mærker livet med det samme.  Det fungerer som centrum, og man kan se hele vejen rundt. Man kan se bibliotekerne - se at folk sidder og læser. Man får indtryk af, at folk kommer her for at studere, og der er en stemning af seriøsitet. Det synes jeg er meget inspirerende,” fortæller hun.

Hos Arkitema understreger partner og arkitekt Per Fischer, at visionen har været at sikre en høj grad af interaktion brugerne imellem:

“Et centralt tema for både udviklingsprocessen og arkitekturen er interaktion. Sammen har vi skabt et bæredygtigt 24-7 universitetsmiljø, der tilbyder de bedste vilkår for interaktion mellem studerende og forskere og mellem universitetsmiljøet og det omgivende samfund. København er i færd med at få et nyt attraktivt bykvarter i Søndre Campus”, afslutter Per Fischer.


Både æstetisk og funktionelt universitetsmiljø

Ifølge Inger Grubbe er det nye KUA meget smukt. Hun sammenligner stedets arkitektur med Guggenheim i New York. Samtidig er funktionaliteten gennemtænkt: Der er mange gruppearbejdspladser, mange skabe til bøger, gode toiletforhold, en god temperatur og gode lysforhold:

“Der er en god stemning her og et rigtig godt lys. Et godt, varmt lys er enormt vigtigt for studiemiljøet. Mit energiniveau og koncentration bliver uden tvivl påvirket af det”, afslutter Inger Grubbe.

Arkitema har i samarbejde med EKJ og Balslev udviklet de i alt 85.000 topmoderne kvadratmeter universitetsmiljø. Dørene er nu åbnet til de første 37.000 m² - Det Humanistiske Fakultet. Kig indenfor her: http://arkitema.dk/projekter/laering/kua2-koebenhavns-universitet-amager/

Data

Adresse: Njalsgade, København

År: 2007-2013

Omfang: 37.000 m²

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Arkitekt, projekteringsledelse og byggeledelse: Arkitema

Ingeniør: EKJ A/S og Balslev A/S

Landskab: Svend Kierkegaard A/S og SLA

Entrepriseform: Fagentreprise/Storentreprise

Emner

Kategorier

Kontakt

Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990