Gå til indhold
House of Vestas sætter nye standarder for bæredygtigt erhvervsbyggeri / Aarhus Byråd præmierer Arkitema for Vestas nye hovedsæde

Nyhed -

House of Vestas sætter nye standarder for bæredygtigt erhvervsbyggeri / Aarhus Byråd præmierer Arkitema for Vestas nye hovedsæde

I går d. 1. oktober foregik præmieringen af House of Vestas, nordens første LEED-certificerede bygning  i den bedste kategori platinium. Samtidig rummer House of Vestas Danmarks største jordvarmeanlæg og bruger omkring 50 procent mindre energi end en gennemsnitlig kontorbygning.

House of Vestas som fremtidens erhvervsbyggeri
I sin begrundelse for præmieringen understreger Aarhus Byråd, at House of Vestas sætter nye standarder for bæredygtigt erhvervsbyggeri.
“Bygningen manifesterer sig ved sin ambitiøse tilgang på energisiden, hvilket også kommer til udtryk i den arkitektoniske bearbejdning”.
De høje ambitioner medfører, at bygningen er koblet fra fjernvarmesystemet. Solceller, solvarme og det omfattende jordvarmeanlæg gør huset til sit eget kraftværk!

En foranderlig facade
Facadens enkle udtryk med horisontale vinduespartier og mørke glasplader er på samme tid funktionelt og æstetisk. Når solen rammer facaden køres glaspladerne ned foran glaspartierne og er dermed til at sikre et behageligt indeklima og samtidig ser man let igennem de sorte plader, der fungerer som en slags store solbriller, der lukker tilstrækkeligt daglys ind og samtidig lukker solen ude, når der er behov for det. På denne måde ændrer facaden sig i takt med vejret. Arkitekt og associeret partner hos Arkitema Glenn Elmbæk udtaler:
“Hos Arkitema er vi meget stolte over, at vi i vores egen by får denne præmiering. Her belønnes et projekt, hvor bygherren i den grad har fremtidssikret sit byggeri ved at kombinere gennemtænkt bæredygtighed med et funktionelt design - en arkitektonisk helhed af format!”.

Danmarks største jordvarmeanlæg
Det geotermiske jordvarmeanlæg slanger sig 36 km under det 10.00 kvm store haverum udenfor House of Vestas. Et jordvarmesystem der årligt producerer næsten 1000 megawatt og som sammen med solceller på glastaget og solvarme på tagene er med til at gøre huset selvforsynende med energi. Et 7000 kvm stort  og grønt sedum tag er med til reducere overophedning inde i huset, det forsinker regnvandet, så belastningen af kloakerne mindskes og samtidig opsamles regnvand. Regnvandet genbruges til toiletskyld, til kunstvanding og til at vedligeholde de to vandspejl ved hovedindgangen.

Data
Adresse: Hedeager, Skejby
Opførelsesår: 2008-2011
Omfang: Ca. 22.500 m² samt 8.000 m² kælder
Bygherre: Vestas Wind Systems A/S
Arkitekt: Arkitema
Landskab: Arkitema
Ingeniør: COWI
Entreprenør: Pihl

For spørgsmål kontakt arkitekt og associeret partner hos Arkitema Glenn Elmbæk. Mobil: 2076 5458. Mail: gel@arkitema.dk

Emner

Kategorier

Kontakt

Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990