Gå til indhold
Hvordan sikrer vi social mangfoldighed i fremtidens København?

Nyhed -

Hvordan sikrer vi social mangfoldighed i fremtidens København?

Spørgsmålet er aktuelt og stilles på udstillingen Housing and Welfare på Kunstakademiets Arkitektskole. Fokus er, hvordan boligarkitekturen kan fremtidssikre den mangfoldige by. Arkitema Architects bidrager til diskussionen med to boligprojekter, der indgår i udstillingen.


Metropolen vokser. Befolkningstilvæksten udfordrer hele København. Løsningen er flere boliger. Boliger der giver borgerne et hjem, men samtidig sikre den mangfoldige by. Kunstakademiets Arkitektskole åbner i dag en udstilling om fremtidens København. Et København, hvor boliger tager ansvar for byens udfordringer.

”Presset på byerne fører til stigende grundpriser, og høje byggeomkostninger fører til højere boligudgifter både i nybyggeri og renoverede ejendomme. Mange søger forgæves at finde en egnet bolig, de kan betale. Det betyder, at byen splittes op i enklaver med velstillede borgere i attraktive og dyre bydele, mens borgere med lavere indkomst må bosætte sig i mindre attraktive kvarterer. Det truer samfundets velfærd og sammenhæng,” forklarer Peder Duelund Mortensen, lektor, udstillingsleder og boligforsker ved Kunstakademiets Arkitektskole.
(kilde: kadk.dk)


Boliger med ansvar
Udstillingen giver indblik i de boligprojekter i København, der netop nu projekteres på landets tegnestuer, og som om få år vil stå opført på over 50 steder i byen. Arkitema Architects er repræsenteret med projekterne Uptown Nørrebro og Enghave Brygge. Begge projekter tager aktivt stilling til en sikring af den mangfoldige by, forklarer Dorthe Keis, partner i Arkitema Architects:

“Som arkitekt skal vi ikke bare tegne massevis af boliger. Vi skal tegne socialt bæredygtige boliger, der har forståelse for byen, borgerne og brugerne. Byggeriet skal give noget godt tilbage til byen. Det har været kernen i arbejdet med Uptown Nørrebro. Ca. 600 ressourcestærke studerende flytter ind på ydre Nørrebro. Hermed bliver bydelen løftet, og de studerende får en god og central bolig.”

I Uptown Nørrebro-projektet har etablering af sociale mødesteder været en vigtig driver i udviklingen af bebyggelsen. En social zone i stueetagen tilbyder café, vicevært, it-service, fællesspisning og læseområde, hvilket alt sammen skal skabe netværk beboerne og de lokale imellem . Og endelig tilbyder det 29 etagers høje boligtårn udsigt over København for alle. Projektet har Danica Pension som bygherre.

Arkitema Architects præger fremtidens København
Udover de to udstillede projekter har Arkitema Architects gang i en række andre store boligopgaver i København. Blandt andet udarbejdes lokalplan for 125.000 m2 bebyggelse på Faste Batterigrunden på Islands Brygge, hvor størstedelen bliver reserveret til boliger. Mangfoldige boliger, der spænder over etværelseslejligheder, parcelhuse til penthouselejligheder.

Udstillingen kan ses fra den 19. marts frem til 14. maj på Kunstakademiets Arkitektskole, Holmen i København. Udstillingen er lavet i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut.

Læs mere om udstillingen her

Udstillingen indgår i en aktuel debat - læs Politiken artikel her

Læs mere om de tre projekter her

Uptown Nørrebro

Enghave Brygge

Faste Batterigrunden

Emner

Kategorier

Kontakt

Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990