Gå til indhold
Ved Rådhuset har gennemgået flere renoveringer, der har udvisket Arne Jacobsens oprindelige arkitektur.
Ved Rådhuset har gennemgået flere renoveringer, der har udvisket Arne Jacobsens oprindelige arkitektur.

Pressemeddelelse -

Arne Jacobsen-boliger i Rødovre renoveres

Arne Jacobsens bevaringsværdige, almene bebyggelse Ved Rådhuset i Rødovre skal renoveres. Boligerne stod færdig i 1959 og er kendetegnet ved at være en rationel og stringent bygning, der indgår i et samlet ensemble af bygninger, der også omfatter Rødovre Rådhus og Rødovre Bibliotek, der begge er fredede. Arkitema skal stå for renoveringen, der skal energioptimere bebyggelsen og samtidig bringe arkitekturen op på niveau med de to fredede nabobebyggelser.

DAB’s almene boliger Ved Rådhuset i centrum af Rødovre er kendetegnet ved Arne Jacobsens kendte, klare funktionelle arkitektur. Gennem årene har bygningen dog undergået flere renoveringer, der har udvisket den oprindelige klare og skarptskårne arkitektur. Nu er det ønsket at få reduceret bygningens energiforbrug samtidig med, at den originale arkitektur skal træde stærkere frem.

Derfor bliver det nu Arkitemas opgave, sammen med ingeniørerne fra COWI, at gøre bygningen mere sund og attraktiv for beboerne, mere klimavenlig og også klar til at genindtage sin plads som en del af den arkitektoniske trio, som rådhuset, biblioteket og Ved Rådhuset udgør.

”Vi er passionerede omkring bebyggelser som Ved Rådhuset, der er en virkelig spændende, interessant og ikke mindst vigtig opgave. Vi bliver nødt til at gå nænsomt, nøjsomt og rationelt til værks, så vi både kan forbedre Ved Rådhuset til gavn for beboerne og samtidig revitalisere Jacobsens arkitektur. Vores tilgang er derfor kort sagt, at renoveringen skal og må løse nutidens udfordringer, men med en arkitektonisk holdning, der læner sig op ad Arne Jacobsens oprindelige form-, farve- og materialesprog,” forklarer Partner i Arkitema, Jakob Suenson Schou.

Renovering og bevaring

Renoveringen af Ved Rådhuset bliver, på grund af bebyggelsens særlige karakter, ikke blot en renovering, men også en bevaringsopgave, hvor arkitekterne vil bringe nogle af de oprindelige kvaliteter tilbage i spil. Huset repræsenterer en særlig periode i den danske bygningskultur, hvor der blev gjort store byggetekniske landvindinger, mens det moderne velfærdssamfund blev grundlagt.

Bevaringsværdierne i bebyggelsen kan i dag være svære at få øje på ved første blik, hvor Ved Rådhuset fremstår som en monoton og uraffineret bygning. På begge facader løber en nyere altangang i husets længde i første sals højde, der på indgangssiden fungerer som fælles adgangsvej, begge med mørkeblå værn i hulplader. Gavlene er efterisolerede og beklædt med metalkassetter med tilfældigt mønster af blå og grå farver. Særligt de nye gavle, altaner og værn har udvisket den oprindelige klare og skarptskårne arkitektur, som var kendetegnende for den verdenskendte danske arkitekt.

”Vi kommer til at arbejde i et interessant krydsfelt, hvor vi dels skal tage hensyn til beboernes behov, dels til det gældende reglement og dels have fokus på øget bæredygtighed. Samtidig vil vi også bevare og forstærke de kvaliteter som Arne Jacobsen tænkte ind for mere end 60 år siden. Det er et privilegie at få lov til at arbejde med et af Jacobsens værker, og vi stræber mod, at vi med et helhedsgreb, kan bringe bebyggelsen op på et arkitektonisk niveau, hvor den bliver en værdig del af det trekløver som den er en del af i Rødovre,” fortæller Jakob Suenson Schou.

Arkitema og COWI fik tildelt opgaven gennem et miniudbud i forbindelse med en totalrådgivningsrammeaftale med DAB. Renoveringen vil løbe over de kommende år.

Emner

Kategorier

Regions


Arkitema er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag en af Skandinaviens førende arkitektvirksomheder med over 650 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm, Göteborg og Malmø. Tegnestuerne rådgiver inden for arkitektur, landskab og bæredygtighed. Arkitema ejes af COWI A/S.

Kontakt

Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990

Relateret materiale