Gå til indhold
Der er ikke længere et fast alter i Sdr. Asmindrup Kirke, det enkle alterbord er fleksibelt og kan stå hvor som helst i kirken.
Der er ikke længere et fast alter i Sdr. Asmindrup Kirke, det enkle alterbord er fleksibelt og kan stå hvor som helst i kirken.

Pressemeddelelse -

​Middelalderkirken gentænkt i Sdr. Asmindrup

Den 900 år gamle landsbykirke i Sdr. Asmindrup syd for Holbæk er blevet gentænkt og skal for fremtiden stå som et eksempel på, hvordan kirkerummet kan føres op til nutiden. En donation fra A.P. Møller Fonden har gjort det muligt for menighedsrådet i Vipperød Sogn og Arkitema Architects at indfri ambitionerne om at møde moderne mennesker i mere tidsvarende former med det kristne budskab.

Det er en stor opgave at skulle ændre på indretningen i en kirke, der står med helt traditionelle former som de fleste kirker i Danmark. I Sdr. Asmindrup Kirke var der indtil for kort tid siden et stort alter og altertavle placeret i koret, der var en gennemgående brug af tunge, mørke møbler og prædikestolen hænger stadig i højre side af skibet, men tages snart ned. Menighedsrådet og præsterne har nemlig ønsket at skabe et ”rent” og fleksibelt rum i den 900 år gamle kirke, til nyskabende gudstjenesteformer i rammer, der inviterer til dialog, medejerskab og inddragelse

Ønsket er blevet bakket op af biskoppen i Roskilde, hvilket har betydet meget store ændringer i den lille landsbykirke, hvor store dele af inventaret, deriblandt alle bænkene, prædikestolen og alterbordet, er blevet fjernet. I stedet er der blevet skabt et lyst, varmt og levende rum, der er genkendeligt for kirkegængeren, men samtidig giver nye muligheder for fremtiden. Således er et nyt, let alterbord placeret lige foran indgangen fra våbenhuset, hvorfra det nemt kan flyttes rundt. Samtidig er gulvet blevet ført igennem hele kirkerummet uden trin, hvilket er en væsentlig detalje fra arkitekten på projektet.

”Det har været en meget spændende og udfordrende opgave at gentænke og omdanne Sdr. Asmindrup Kirke. Det nye trægulv er med til at samle rummet og forstærke opfattelsen af hvælvingernes kalkmalerier. Inventarets fleksibilitet og æstetik understreger en nytænkning af rummets funktioner, hvilket betyder, at kirken i fremtiden vil kunne bruges meget mere alsidigt end tidligere,” fortæller Poul Schülein, partner i Arkitema Architects.

Mere end en traditionel kirke
Grundtanken bag istandsættelsen af kirkerummet i Sdr. Asmindrup er netop, at man fremover skal bruge kirken som ”liturgisk laboratorium” i sognet og i Holbæk Provsti. Der er allerede aftalt et samarbejde med Holbæk teater om bl.a. teatergudstjenester, som skal finde sted i januar 2020, og således kommer den 900 år gamle landsbykirke til at give plads til både ro og fordybelse, men også til overraskelser og nye fælleskaber.

Omdannelsen er blevet gjort mulig gennem en donation på 9,6 mio. kr. fra A. P. Møller Fonden, hvilket har sikret et resultat i høj standard. Varme i gulvet, store gardiner, der kan dele rummet op og lette, elegante møbler designet af Nicolai De Gier, lektor på kunstakademiet, er med til at skabe en fleksibilitet, der gør, at kirken fremover simpelt kan omdannes til mange forskellige formål.

”Det har været væsentligt for os, at skabe et rum, hvor der er varme og plads til både traditionerne og til alle de nye tiltag som fremtiden vil bringe. Vi har beholdt enkelte genkendelige dele som gennem indretningen bliver fremhævet – helt fra limstensepitafierne i våbenhuset til altertavlen, der har fået en ny placering. Samtidig kan man fremover lægge sig på gulvet eller sidde afskærmet i dyb samtale på en pude i koret. Vi ved ikke, hvordan kirken vil udvikle sig i de næste 900 år, men i Sdr. Asmindrup Kirke har man nu alle muligheder for at gentænke traditionerne og bruge kirken på helt nye måder,” konkluderer Poul Schülein.

Sdr. Asmindrup Kirke bliver officielt genindviet af Biskop Peter Fischer-Møller torsdag d. 28. november. Flere af de genstande, der er blevet fjernet fra Sdr. Asmindrup kirke, eksempelvis prædikestolen, vil fremover være at finde på Museum Vestsjælland.

Fakta

Arkitekt: Arkitema Architects
Ingeniør: Øllgaard Rådgivende Ingeniører A/S
Møbler: Designet af Nicolai De Gier, lektor på Kunstakademiets Arkitektskole

Emner

Kategorier

Regions


Arkitema Architects er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag Skandinaviens 5. største og Danmarks største arkitektvirksomhed med over 550 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.

Du finder Arkitema Architects her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Ny Carlsberg Vej 120, 1799 København V - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Gråbrödersgatan 2 SE-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521 - Find vej
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011 - Find vej 

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990
Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445

Relateret materiale