Gå til indhold
Jeppe Rasmussen, CEO i Woodsense, præsenterede sensorteknologien for Urbantech
Jeppe Rasmussen, CEO i Woodsense, præsenterede sensorteknologien for Urbantech

Pressemeddelelse -

Sensorer og data kan bekæmpe træbyggeriets største fjende: Fugt

Sensorteknologi, der måler træfugtighed og temperatur i byggeelementer, kan eliminere skader og bane vejen for mere bæredygtigt træbyggeri. Det har COWI og Arkitema sammen med startup-virksomheden Woodsense demonstreret som en del af acceleratorprogrammet Urbantech.

Bygninger og byggeriet står for 39 procent af den globale CO₂-udledning, hvoraf hele 11 procent kommer fra produktionen af byggematerialer som stål og cement.

Ved at bygge mere i træ kan klimaaftrykket reduceres, men udfordringen med træ som materiale er, at blandt andet fugt og skimmelsvamp kan medføre skader, der kan fordyre og forsinke byggeprocessen.

Den udfordring har COWI og Arkitema arbejdet på at løse sammen med Woodsense som en del af acceleratorprogrammet Urbantech, hvor større virksomheder samarbejder med startups for at finde nye, innovative løsninger, som kan integreres i byggebranchen for at fremme en bæredygtig udvikling.

Pilotprojekt har demonstreret værdien af data

Konkret har parterne siden foråret samarbejdet om at teste sensorerne på et igangværende Arkitema-projekt: Sophie Radich Skolen i Norge. Her har teknologien fra Woodsense indsamlet data i realtid omkring blandt andet temperatur og træfugtighed og bidraget til at sikre, at byggeelementernes kvalitet er i orden.

Og resultaterne har været til at tage at føle på fortæller Jeppe Rasmussen, CEO i Woodsense:

"Vores sensorer blev installeret på byggeelementerne og har informeret omkring eventuelle fejl og udsatte områder i trækonstruktionen. Sammen med data om vejr og vind samt trætype, kan vores teknologi alarmere bygherre løbende, der kan spare tid og ressourcer ved at udbedre skader i tide. Og rent faktisk opfangede en af sensorerne, at vand havde trængt ind, fordi tagpappen ikke var lukket ordentligt – hvilket ledte til en hurtig og effektiv reparation i stedet for en omkostningsfuld renovering efter skolens åbning."

Det gælder om at være tæt på hinanden

COWI og Arkitema har længe ønsket at arbejde med sensorteknologi, hvorfor samarbejdet med Woodsense har været et godt match fra start. Og målet har ikke været at forbedre produktet, der allerede er godt og virker, som det skal, men derimod at skærpe profilen omkring, hvor i værdikæden teknologien gavner mest.

Det fortæller Marianne Friis, Digital Development Director i Arkitema, der har været mentor og ambassadør for Woodsense, og som derfor har været med på helt tæt hold i udviklingen af pilotprojektet:

"Der er efterhånden utroligt mange muligheder for at indsamle data og man kan få tal om næsten alt. Det, som Woodsense er gode til, er at holde det specifikt og konkret på de mest centrale dataelementer, og det er noget, som både vi og vores kunder i COWI og Arkitema kan få meget glæde af i fremtiden. For os er det vigtigt at være i tæt kontakt med en startup-virksomhed som Woodsense, der har en stærk knowhow, og som derfor kan hjælpe os på vej til at udvikle endnu bedre træbyggeprojekter fremover."

Partnerskaber kan skabe radikal innovation

Det er tredje gang, at COWI som medstifter af Urbantech har samarbejdet med startups, og det har skabt grobund for, at virksomheden vil fortsætte ned ad samme spor, nu hvor acceleratorprogrammet slutter. Det fortæller Charlotte Søgaard, Digital Innovation Director i COWI:

"Ny teknologi og datadrevne løsninger er vigtige katalysatorer for, at vi som samfund kan lykkes med den grønne omstilling. Her har Urbantech givet os en unik platform for radikal innovation. For når du kombinerer agiliteten og kreativiteten i startups med kompetencer inden for ledelse, fagområder og kundebasen i en større virksomhed som COWI, skabes et unikt miljø for at udvikle og skalere nye innovative løsninger. Ved at samarbejde med stærke partnere, der ikke ligner os selv, kan vi skabe langt større værdi."

For yderligere information

Peder Færch Grønfeldt
Kommunikationsrådgiver i Arkitema: pefgr@arkitema.com / tlf. 61 70 99 90

eller

Søren Kragh Pedersen,
Pressechef i COWI: skpn@cowi.com/ tlf. 20 25 70 18

Emner


Arkitema er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag  en af Skandinaviens største arkitektvirksomheder med over 700 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm, Göteborg og Malmø. Arkitema ejes af COWI A/S.

Du finder Arkitema her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Ny Carlsberg Vej 120, 1799 København V - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Ekelundsgatan 1, 411 18 Göteborg, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Gråbrödersgatan 2 SE-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521 - Find vej
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011 - Find vej 

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990

Relateret materiale