Gå til indhold
Solenergianlæg på almene boliger kan give danskerne billigere energi

Pressemeddelelse -

Solenergianlæg på almene boliger kan give danskerne billigere energi

Her er løsningen på danske hustandes høje energiforbrug - vel at mærke en bæredygtig løsning! I Rosenhøj, Viby Syd, vil Europas største solpark på tagene af boligblokkene producere energi til alle de i alt 900 boliger og samtidig have energi i overskud til øvrige fjernvarmebrugere.

Almene boliger bliver selvforsynende og energiproducerende
Mens energipriserne kun kender én vej, nemlig op, så viser et planlagt og dristigt solfangerprojekt ved Rosenhøj i Aarhus, at der er håb forude for de danske energiforbrugere. Ved at placere energiproduktion oven på almene boliger bliver det muligt at hente så megen energi, at både 900 almene boliger i området samt en række øvrige boliger i Aarhus og omegn kan forsynes. Projektet viser, hvordan resten af boligdanmark kan reducere i udgifterne og bo grønnere ved at etablere selvforsynende energianlæg, forklarer arkitekt og kreativ leder hos Arkitema, Steen Gissel.

“Almene boliger er et oplagt sted at etablere solfangeranlæg, fordi boligbevægelsen har en særlig mulighed for at realisere selv kæmpe projekter, der giver stordriftsfordele. Det er langt sværere at opnå enighed om sådanne projekter på det private boligmarked. Derfor er det nærliggende, at andre større renoveringsprojekter følger op og udnytter de store tagflader som aktive energiproducenter. Det er en åbenlys og meget tiltalende mulighed for at investere og tjene penge på de store tagflader, der ellers bare ligger hen”, siger Steen Gissel.

Tagfladen bliver et lille kraftværk
Solfangeranlægget, der bliver Europas største af sin art med solfangere og solpaneler svarende til 3 fodboldbaner, forventer årligt at producere ca. 5.680 MWh, hvilket svarer til forbruget i ca. 1.100 boliger. For indbyggerne i Rosenhøj betyder, det at anlægget vil producere al den energi, som forbruges til varmt vand og udgøre et væsentligt tilskud til det fælles elforbrug. Her forventes det, at beboerne slipper for at betale til f.eks. belysning af udeområder og kældre - det betaler tagenes energiproduktion! Samtidig vil der være en årlig CO2-besparelse på ca. 738 tons. Herudover vil det forsyne en mindre del af de øvrige fjernvarmeforbrugere i Aarhus med varme.

NRGi er med på ideen
Hos NRGi ser Thomas Boll Matthiesen, Direktør – Koncernudvikling, store potentialer i at flytte energiproduktionen ud hvor folk bor.

“Hos NRGi opfatter vi den decentrale bæredygtige energiproduktion som en vigtig del af den samlede løsning for fremtidens energisamfund. Den decentrale bæredygtige energiproduktion er kommet for at blive – simpelthen fordi det er SMART at producere energien hvor forbruget er - under forudsætning af, at de tekniske løsninger er omkostningseffektive sammenlignet med større centrale anlæg”, forklarer Thomas Boll Matthiesen.

Billedtekst
Solparken i Rosenhøj bliver Europas største solpark af sin art, og er planlagt at stå klar i forbindelse med afslutningen af det omfattende renoveringsarbejde af boligerne i Rosenhøj i 2015.

Data
Adresse: Viby Syd, Aarhus
Omfang: 200.000 kvm helhedsplan for Viby Syd
Bygherre: Boligselskabet Århus Omegn, Viby Andelsboligforening og Aarhus Kommune
Arkitekt: Arkitema Architects og Effekt
Ingeniør: Viggo Madsen
Øvrige samarbejdspartnere: René Kural, Centerleder for Center for Idræt og Arkitektur, UIWe kulturplanlægning
Status for solpark projekt: Der pågår stadig undersøgelser omkring økonomien af solpark projektet.

For yderligere spørgsmål kontakt
Kommunikationschef Holger Dahl: hda@arkitema.dk, tlf.
Arkitekt og kreativ leder Steen Gissel: sgi@arkitema.dk, tlf.

Illustrationer
Bæredygtighed_Principsnit gennem boligblok
Rendering hvor man ser ned igennem Rosenhøj bebyggelsen

Emner

Kategorier


Du finder Arkitema her:
Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29A, S 104 62 Stockholm - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990