Gå til indhold
​Danske og norske arkitekter står bag nyt supersygehus i Norge

Nyhed -

​Danske og norske arkitekter står bag nyt supersygehus i Norge

Arkitema Architects, Arkitema/ELN Architects (tidligere Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter) og AART architects har tegnet Sykehuset Østfold Kalnes i Sarpsborg syd for Oslo, hvor helende arkitektur går hånd i hånd med nytænkende 3D-teknologi. Mandag den 30. november indvier Kong Harald 5. af Norge det nye sygehus til over seks milliarder norske kroner.

Digital indfrielse af arkitektonisk vision
Både Arkitema/ELN, Arkitema Architects og AART architects er engageret i større sygehusbyggerier i hele Skandinavien. Med indvielsen af Sykehuset Østfold Kalnes sætter de nye standarder for norsk sygehusbyggeri ud fra tanken om at reducere indlæggelsestiden og optimere personalets arbejdsgange. Det 89.000 m2 sygehus bygger således på en avanceret, digital 3D-model, som er blevet brugt gennem hele design- og projekteringsfasen til at skabe et af Norges mest moderne sygehuse.
”3D-modellen har været et suverænt værktøj til at skabe et både effektivt og helende behandlingsmiljø. Med modellen har vi indfriet Helse Sør-Østs vision om at give alle patienter enestuer med udsigt til de grønne omgivelser, samtidig med at den har givet os en unik mulighed for at optimere flow og arbejdsgange i tæt dialog med sygehusets medarbejdere”, fortæller Anders Strange, CCO og partner i AART architects og fortsætter: ”En mere effektiv byggeproces har været en anden afgørende gevinst ved modellen”.
Sygehuset står således færdig et halvt år før oprindeligt planlagt. Det er desuden det eneste sygehus i Norge med enestuer med eget bad til samtlige patienter. Et omfattende brugergruppe fra bruger- og patientorganisationerne har haft jævnlige møder med arkitekt og bygherre gennem hele processen, og leder af brugergruppen Gunnar Buvik udtaler: “Brugergruppen er meget tilfredse med det gode samarbejde med arkitekterne, der har ført til et godt grundlag for et nyt og tilgængeligt sygehus”.

Verdens bedste åbne BIM-model
“Det er ikke tilfældigt, at projektet i 2014 fik prisen som verdens bedste, åbne BIM-model”, fortæller Wilhelm Berner-Nielsen, partner i Arkitema Architects. “Projektet er det første så omfattende og komplekst digitale projekt af sin art i Norge og i Danmark. Vi oplevede, at vores brugerprocesser tog et kvantespring, da modellen blev aktiveret. Nu kunne den enkelte medarbejder se netop de rum, som vedkommende skulle arbejde i – og samtidig være med til at påvirke den mest optimale udformning af rumlighederne”, afslutter Wilhelm Berner-Nielsen.
Sygehusledelsen er tilfredse med deres nye sygehus, der står parat til fremtidens digitale behov. Administrerende direktør Just Ebbesen udtaler: “Det nye sygehus er moderne og fremtidssikret med patienten i centrum”.

Om Sykehuset Østfold Kalnes
Sykehuset Østfold Kalnes er et af de største byggeprojekter i Norge. Sygehuset samler fire tidligere sygehuse samt psykiatri under ét tag og tilbyder specialiserede sundhedsydelser til de 300.000 indbyggere i Østfold-regionen i det sydøstlige Norge.

Fakta
Adresse: Sarpsborg, Østfold, Norge
År: 2008-2015Omfang: 89.000 m²
Bygherre: Helse Sør-Øst
Arkitekter: Arkitema/ELN, Arkitema Architects og AART architects
Landskab: CowiIngeniør: Cowi

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990

Relateret materiale