Gå til indhold
Blixens kåret som Årets Erhvervsbyggeri 2019
Blixens kåret som Årets Erhvervsbyggeri 2019

Pressemeddelelse -

​Kontorhuset Blixens er Årets Erhvervsbyggeri 2019

Aarhus Kommunes nye kontorhus i Gellerup i den vestlige del af Aarhus er netop blevet kåret som Årets Byggeri 2019 i kategorien Erhverv. Huset er placeret i Gellerup som et første skridt i en storstilet transformation af bydelen, der tager form i disse år. Huset er tegnet af Arkitema Architects og de 23.000 m2 er tegnet så de inkluderer områdets beboere i kontorhusets daglige liv.

I 2015 udskrev Aarhus Kommune en OPS konkurrence som blev vundet af et team bestående af Arkitema, A. Enggaard, Caverion, Niras og Hauxner. Helt fra start ønskede kommunen et hus, der kunne åbne kommunen op over for nye som gamle beboerne i Gellerup med inklusion som et hovedtema. Derfor blev Blixens et offentligt tilgængeligt byggeri med et stort overdækket byrum, hvor de administrative kontorarealer fletter sig sammen med offentlige funktioner. Dermed er det nye hus allerede blevet et ikon både gennem arkitekturen og som symbol på den sociale bæredygtighed som projektet er fyrtårn for. Bygningen slår tonen an for et revitaliseret Gellerup, og rundt om bygningen er en stor transformation af bydelen med restaureringer, nye boliger, uddannelsesinstitutioner og erhverv godt i gang.

Blixens er blevet meget mere end blot kontorer til kommunens ansatte. De 23.000 m2 indeholder, ud over ca. 950 kommunale arbejdspladser, også en politistation, hyggekroge, et iværksættermiljø, udlejningslokaler, café, restaurant, auditorium, værksteder og kafferisteri. Dermed bliver hele bygningen imødekommende over for gæsterne og den omkringliggende bydel, og den står i dag som en destination og et oplevelsesrigt sted at komme.

”Vi er meget stolte og glade af, at Blixens er blevet kåret som Årets Byggeri i 2019. Byggeriet er helt unikt og vi vidste fra start, at denne bygning skulle stå som noget helt særligt. Historien i området og kommunens ambition om at skabe et åbent og inviterende vartegn for Aarhus og Gellerup har fra starten været et pejlemærke for os alle. Nu er vi glade for at se et hus der til fulde folder sig ud og indfrier alle de tanker og ambitioner vi har haft. Jeg er sikker på, at det i de næste mange år vil være en af de bygninger som alle århusianere ved hvad er,” fortæller Glenn Elmbæk, Partner i Arkitema Architects.

Udsigt over byen
Bygningen er karakteriseret ved en smuk, interessant og original arkitektur. Mest iøjnefaldende er den øverste boks, der i kraft af sin markante udkragning mod hjørnet af Blixens Boulevard og Edwin Rahrs Vej fungerer som en tydelig velkomst til Gellerup og Aarhus - både for bilister og for cyklister, der passerer langs Edwin Rahrs Vej. Fra hovedindgangen kan besøgende fra gaden tage en ekspres-elevator op igennem bygningen, stå 24 m over terræn og nyde udsigten over det nye Gellerup helt tæt på og hele vejen ud over Aarhus Bugten i horisonten. Udsigten fra taget er en oplevelse i sig selv og den giver en dybere forståelse for Gellerups sammenhæng med resten af byen og Gellerups udvikling.

Netop Blixens betydning for udviklingen i Gellerup er noget af det dommerkomiteen har bemærket i forbindelse med uddelingen af Årets Byggeri. Således lyder det fra juryen:

”Det, at man placerer et multikulturelt erhvervsbyggeri og en lang række offentlige arbejdspladser i et ghettoområde, er noget, vi tror, vil gavne Gellerup. Og vi tror, at det ligeledes vil gavne kommunens medarbejdere at være tættere på borgerne. Det er et karakteristisk byggeri og et ambitiøst bud på, hvordan man kan skabe gode kontorer med åbne døre til det omkringliggende samfund.”

I forbindelse med Blixens er der tilknyttet et parkeringshus på over 12.000 m2, der også er designet af Arkitema Architects.

Prisen som Årets Byggeri har været uddelt siden 1997 og dommerkomitéen er sammensat af topchefer fra byggebranchens vigtigste organisationer og institutioner, heriblandt Danske Ark, Dansk Industri, Bygningsstyrelsen og Danske Byggeri. Se mere på aaretsbyggeri.dk

Related links

Emner

Kategorier

Regions


Arkitema Architects er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag Skandinaviens 5. største og Danmarks største arkitektvirksomhed med over 550 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.

Du finder Arkitema Architects her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Ny Carlsberg Vej 120, 1799 København V - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Gråbrödersgatan 2 SE-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521 - Find vej
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011 - Find vej 

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990
Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445

Relateret materiale