Gå til indhold
Det nye besøgscenter ved Hammershus
Det nye besøgscenter ved Hammershus

Pressemeddelelse -

​Nyt besøgscenter ved Hammershus indviet

Torsdag d. 22. marts blev det nye besøgscenter ved Hammershus indviet. Centret er tegnet af Arkitema Architects og Professor Christoffer Harlang, og er blevet placeret diskret i landskabet overfor den kendte borgruin. Opgaven for arkitekterne var netop at respektere den unikke natur i området og skabe et sted for de besøgende, hvor der både er moderne faciliteter, plads til fortællinger og direkte udsigt til hovedattraktionen.

På en skråning overfor Nordeuropas største slotsruin, Hammershus, har et nyt besøgscenter lagt sig ind i klipperne og om få dage bliver det åbnet for publikum. Efter næsten fem års arbejde kan besøgende nu sidde i en café og nyde udsigten til Hammershus, det omkringliggende landskab og havet, eller de kan gå en tur på taget og være midt i naturen. Centret er tænkt som en diskret bygning, der ikke gør meget væsen af sig i forhold til den omkringliggende fredsskov og Solskinsøens mest kendte turistattraktion. Netop kravet om diskretion i forhold til omgivelserne har krævet gennemtænkt arkitektur med høj æstetik fra arkitekterne.

Besøgscentret er udformet med enkle udtryk i høj kvalitet, hvor blandt andet lokalt bornholmsk egetræ har en fremtrædende rolle. Arkitekterne lader egetræsplankerne og det specialdesignede inventar i eg spille op mod yder- og indervægge i rå beton i en konstruktion der fremstår indbydende og varm. Ovenover indgår det svævende tag naturligt i det landskabelige stiforløb, og fra terrassen foran centret udløber en bro, der viderefører stiforløbet mod slotsruinen og etablerer yderligere udsigtspunkter i landskabet.

”Det har været en utrolig spændende opgave, hvor vi har haft en bunden opgave og nogle meget klare linjer. Vi har valgt at tegne et center, hvor vi har brugt nogle eksklusive materialer, der passer til stedet, men samtidig fokuseret på at gøre det indbydende og nede på jorden. Det skal være et sted, hvor alle føler sig velkomne og hvor arkitekturen er til at forstå,” fortæller senior partner i Arkitema, Poul Schülein.

Brugbart tag med unik udsigt
En af de ting som arkitekterne har valgt at tegne ind i projektet er et tag, der lægger sig i forlængelse af det bakkede landskab. Dermed kan publikum ikke se besøgscentret, når de bevæger sig hen mod Hammershus. Det giver to umiddelbare fordele for gæsterne; dels tager bygningen ikke fokus fra hovedattraktionen og dels bliver taget et naturligt udsigtspunkt med god plads til ophold.

Det lette tag gør huset åbent og gennemlyst med gode rumlige kvaliteter og lys fra begge sider. Det er udformet som en landskabelig tribune med gode sidde- og opholdsmuligheder. En offentlig plads, der giver noget tilbage til stedet ved at være til rådighed for de besøgende, og som i sagens natur er tilgængeligt årets rundt.

”Vi har med et brugbart tag valgt at vægte den landskabelige oplevelse for de besøgende meget højt, og underspille bygningens fremtoning, når de ankommer. Taget bliver derfor en naturlig del af det omkringliggende stisystem fremfor et forstyrrende element i oplevelsen. Med andre ord giver vi de besøgende mulighed for en ekstra oplevelse, som de ikke ville have fået, hvis de bare skulle gå direkte ind i et besøgscenter. Det har været vigtigt for os, at skabe et dynamisk landskabsforløb, hvor de besøgende har mange muligheder for at opleve naturen og den historiske ruin,” forklarer Poul Schülein.

Besøgscentret ved Hammershus er 1.000 kvm stort og bliver indviet af HKH Kronprinsesse Mary og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, torsdag d. 22. marts kl. 13-16.

Arkitema Architects har fungeret som totalrådgiver på opgaven, der er udarbejdet i samarbejde med Arkitema Landskab, Professor Christoffer Harlang og Wissenberg Rådgivende Ingeniør.

Emner

Kategorier

Regions


Arkitema Architects er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag Skandinaviens 5. største og Danmarks største arkitektvirksomhed med over 550 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.

Du finder Arkitema Architects her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Ny Carlsberg Vej 120, 1799 København V - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Gråbrödersgatan 2 SE-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521 - Find vej
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011 - Find vej 

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990
Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445

Relateret materiale