Gå til indhold
EnTek fra Nygårdsgaten
EnTek fra Nygårdsgaten

Pressemeddelelse -

​Nyt universitetsbyggeri sætter Bergen på innovationslandkortet

Arkitema Architects har vundet konkurrencen om at tegne et nyt, ambitiøst Life Science forsknings- og uddannelsesbyggeri til Universitetet i Bergen. Med plads til både forskning og erhverv bliver der mulighed for at udfolde visionerne for Science City Bergen. Bygningen får samtidig en prominent placering i Bergen og vil fungere som en sydlig port til universitetet. Projektet er vundet i samarbejde med Bergen-baserede Arkitektgruppen Cubus.

Med udnævnelsen af Arkitema Architects og Cubus som vinder i konkurrencen om at tegne den nye Energi- og Teknologibygning (EnTek) ved Universitet i Bergen (UiB), kan visionerne om et større samarbejde mellem forskning og erhvervsliv begynde at tage form. Det vindende forslag gør det nemt at samarbejde og opbygge relationer mellem universitet og erhvervsliv, og samtidig vil byggeriet give plads til en ny gade, der kobler universitet endnu tættere sammen med byen.

Byggeriet vil give plads til et helt nyt byrum i Bergen, Science City, der naturligt vil samle flere af de allerede eksisterende forskningsmiljøer, der ligger umiddelbart ved siden af det kommende EnTek. Samlet set danner det nye EnTek-byggeri et fagligt fællesskab og et tyngdepunkt på Nygårdshøyden, samtidig med, at det danner et imødekommende, synligt og tilgængeligt byggeri i bybilledet.

”Arkitekterne bag forslaget har foreslået et meget godt byplanlægningsgreb, der vil give universitetet en flot ankomst fra syd. Ved at skabe åbne og gode arealer, både inde og ude, mellem de forskellige sektioner,skabes et levende byggeri med mange træfpunkter. Samtidig skabes der atrier og åbne rum, som også kan benyttes af studerende og andre borgere i Bergen. Det bringer byen, forskningen og universitet sammen,” lyder det blandt andet i juryens vurdering.

Skal hjælpe Bergen på Science-landkortet
Ved at skabe et naturligt mødested for byens forskere og skabe rammerne for ideudveksling og videndeling, skal EnTek-bygningen være med til at understøtte visionen om Science City Bergen. Visionen er at samarbejde på tværs af forskning og erhvervsliv, med ambitionen om at være en international portal for innovation indenfor energi, klima og teknologi.

Med en æstetisk og brugbar arkitektonisk løsning skal EnTek-bygningen understøtte denne vision ved at skabe et naturligt pejlemærke. Med i det vindende forslag er etableringen af en gade fra syd mod UiB, der vil sikre, at den nye bygning bliver et knudepunkt for forskning og for hele Bergen.

”Vi er rigtig glade og stolte over at have vundet så prestigefyldt en opgave i Bergen. Universitet har historisk været en vigtig del af byens udvikling og dets bygninger er med til at danne de vigtigste og mest symbolladede byrum i Bergen. Vi har med Entek forslaget skabt et nyt dynamisk forsknings- og læringsmiljø, som med høj æstetisk kvalitet og optimal funktionalitet, forhåbentligt kan være medvirkende til at udvikle denne position. Når byggeriet tillige er placeret på en unik grund, hvor byggeriet i forening med Universitetets ældste bygning – Meteorologisk Institut, vil komme til at markere en ny og moderne ankomst til Universitet og samtidigt symbolsk forene fremtid med fortid, så er det naturligvis ekstra herligt," fortæller senior partner i Arkitema Architects Per Fischer.

Arkitema Architects er lige nu også i gang med at tegne det kommende Sahlgrenska Life i Gøteborg, der samler universitet, forskning, erhverv og hospital i Sveriges næststørste by. Derudover har virksomheden også tegnet VIA Campus i Aarhus, og Københavns Universitets nye bygninger på Amager.

EnTek-bygningen udføres i samarbejde med EKJ Rådgivende ingenirøer og bliver på 17.500 kvm. Byggeriet skal efter planen stå færdig i 2019.

Related links

Emner

Kategorier


Arkitema Architects er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag Danmarks og en af Skandinaviens største arkitektvirksomheder med næsten 500 medarbejdere fordelt på kontorerne i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.

Du finder Arkitema Architects her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Stora Varvsgatan 6A, SE-211 19 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521 - Find vej
Hammersborg Torg 3, N-0179 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011 - Find vej 

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990
Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445

Relateret materiale