Få vores nyheder på mail

Verdens første patenterede byggesystem af sandwichelementer i højstyrkebeton bevæger sig fra laboratoriet til virkeligheden

Pressemeddelelse   •   Jan 25, 2012 15:30 CET

Gennem de seneste tre år har en gruppe af Danmarks førende aktører inden for betonforskning, produktion og byggekomponentdesign arbejdet på at forfine og færdiggøre et revolutionerende byggesystem. 

Et gratis børneværelse 
Systemet består af sandwicheelementer i højstyrkebeton, og det er netop i det seneste halve år gået igennem alle myndighedskrav og tests, så det i dag kan anvendes til nybyggeri. Det revolutionerende består i både lav vægt, høj isoleringsværdi og minimal tykkelse. Hvor en normal ydermur med isolering skal have en tykkelse på 72 cm for at opnå k-værdien 0,083 kan det nye system fra Connovate, som samarbejdet hedder, opnå samme værdi med en tykkelse på kun 35 cm. Med andre ord får man et helt børneværelse forærende i et almindeligt enfamiliehus i form af sparede kvadratmeter. Læg dertil at både produktion og håndtering er meget mere co2 venlig end traditionelle elementer, og man aner tegningen til en ny dansk eksport succes. 

Udviklingsmuligheder for byggebranchen 
Connovate består af firmaerne Ambercon, Contec og Arkitema med støtte fra DTU, Delta og DBI. Projektet, der er blevet ledet af Karsten Bro, Arkitema, er blevet støttet af højteknologifonden, der her kan se udviklingsmuligheder for byggebranchen ikke bare i Danmark, men i et globalt perspektiv. Som Torben Enggaard, direktør i Ambercon forklarer “Vi forventer at indgå licensaftaler med producenter i andre lande. Naturligvis kan det ikke betale sig at fragte betonelementer over store afstande, men teknologien kan eksporteres og gøre nytte i byggerier over hele kloden”. 

Villa Vid 
I øjeblikket er de første byggerier under opførelse i Aarhus området. I Tranbjerg står koncepthuset Villa Vid, hvor alt både inde og ude er designet i det nye system. Som Rolf Kjær fra Arkitema forklarer “Højstyrkebetonen er så finkornet, at den med polering opnår en finish nærmest som marmor. Man kan sagtens bruge betonen direkte til siddemøbler og køkkenborde”. 
Villa Vid er opført som mock-up for Brabrand Boligforenings 75 rækkehusboliger i Hasselager. Disse bliver, lige som Villa Vid, også opført helt i Connovate systemet og Brabrand Boligforening venter sig meget af husene, der ikke alene kan opføres indenfor rammebeløbet for alment byggeri, men også bliver ægte 0-energi huse. Som arkitekt Steen G. Thomsen fra Brabrand Boligforening forklarer “Vi vil gerne være med til at udvikle byggeriet og samtidig tilbyde vores medlemmer moderne og energineutrale boliger. Vi ser store muligheder for at bruge det nye system fra Connovate i fremtiden”. 

Overbevisende eksportmulighed 
Endelig opfører Boligforeningen Ringgaarden 99 ungdomsboliger i 0-energibyggeriet zero-house ved havnen i Aarhus. Her fungerer de nye elementer fra Connovate som facadebeklædning og vil medvirke til at gøre byggeriet helt energineutralt. 
Eksport mulighederne tegner sig lyse for det nye produkt. For nylig har Connovate givet tilbud på at opføre 2400 boliger i Sydafrika. Disse boliger er tænkt som velisolerede og praktiske, men prisbillige erstatninger for de mange blikskure, der findes i de berygtede townships i Sydafrika. Typen kan varieres i form og udstyr, kan produceres med både lokale råvarer og lokal arbejdskraft på en fabrik og kan opføres med brug af simpelt håndværktøj. Faktisk har Connovate designet en lille mobil produktionsenhed, der er blevet fragtet til Sydafrika i en serie containere. Et praktisk stykke u-landshjælp med andre ord, der forener dansk højteknologi og eksport med hjælp til en udsat befolkning i en fattigere del af verden. Torben Enggaard forklarer “Dette projekt er på mange måder en virkeliggørelse af det store potentiale vi ser i systemet. Teknologien rejser og samtidig er vi med til at skabe bedre rammer for mange menneskers liv - noget vi håber at fortsætte med både herhjemme og i udlandet. Vi ser store eksportmuligheder i områder med en høj befolkningstilvækst som Mellemamerika, Afrika og Asien og netop en dedikeret indsats i de områder indgår i vores strategi for de kommende år”.

Du finder Arkitema her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S - Tlf. 7011 7011
Rosenlundsgatan 29A, S 104 62 Stockholm - Tlf. 46 (0)8 545 856 00