Få vores nyheder på mail

​Tidligere ghetto blomstrer efter stor omlægning

Nyhed   •   Aug 01, 2017 11:44 CEST

I 2007 var det en ghetto, men faldende antal fraflytninger, voksende ventelister og mindre kriminalitet betyder, at fremtiden for boligområdet Rosenhøj i det sydlige Aarhus nu ser lys ud. Beboer Denita Hajic var egentlig klar til at flytte fra kvarteret sammen med sin mand, men en gennemgribende renovering af blokkene og udearealer har været med til at gøre området mere attraktivt. Nu har de fået en søn, og Denita er sikker på at Rosenhøj nu er et godt sted at vokse op.

I 2007 fik boligkvarteret Rosenhøj i Viby i den sydlige del af Aarhus det officielle stempel ”ghetto”. Områderne på ghettolisten var blevet udpeget, da de var belastede af kriminalitet, havde en stor andel af indvandrere og mere end 70 % af beboerne var på offentlige ydelser. For at forbedre kvaliteten af området, blev der derfor søsat en række initiativer for at gøre kvarteret mere attraktivt. Et af de seneste og mest synlige tiltag har været en gennemgribende omlægning af betonblokkene og indretningen af mere indbydende og brugbare uderum.

Helt konkret er midten af flere af blokkene blevet revet ned og der er bygget små dobbelthuse i stedet for at give mere luft og udsyn. Samtidig er blokkene blevet ”parret” to-og-to så indgangspartierne nu vender mod hinanden med levende og aktive gårdrum imellem sig, hvilket har givet flere relationer mellem beboerne. Tiltagene har gjort meget for Denita Hajic, der har boet i Rosenhøj siden 2006:

”Det gør virkelig en stor forskel med de ”nye” bygninger og de meget flotte udeområder. Der er kommet et helt andet miljø og stemning. Vi ville egentlig flytte væk herfra for at komme i noget der var bedre, når vi fik et barn. Det er vi gået fra nu og vi er blevet boende, også efter vores søn er kommet til,” fortæller hun og fortsætter:

”Jeg kan trygt lade ham vokse op herude nu. Før var der mange børn ved den store legeplads langt væk og ellers ikke nogle steder. Nu er de lige uden for vores lejlighed, fordi det er fedt at lege lige dér. Det giver liv og glæde til børnene og tryghed til mig som mor. Og så er det jo fint at kunne se, at der er nogle han kan lege med tæt på, det var ikke så tydeligt før.”

Et godt område
Ændringerne i boligområdet har givet store udslag i interessen i at bo i Rosenhøj. Således melder udlejeren, Boligforeningen Århus Omegn, om et kontinuerligt fald i antallet af udflytninger og en hurtigt voksende venteliste på flere hundrede. Og interessen er også noget som Denita Hajic kan genkende:

”I starten kunne vores gæster nærmest ikke tro, at de var kommet det rigtige sted hen, når de besøgte os. Stedet er bare blevet meget mere imødekommende,” fortæller hun med henvisning til de store ændringer.

Alle 27 blokke har fået nye facader i forskellige farver og med altaner, og dermed er det ikke lange rækker af ens betonbyggeri der møder beboere og besøgene i området. Samtidig har nye pladser og grønne, kuperede områder gjort en forskel, når man kigger ud af vinduet.

”Det er livet helt op og er blevet meget lysere, og så gør de mange planter og blomster det bare meget flottere. Man bliver mere glad af at kigge ud af vinduet. Før var der bare en flad græsplæne. Nu er der bokse med blomster og et område at sidde nede og hygge sig. Og jeg oplever at der er flere på familier derude og flere børn. Det er bare mere hyggeligt,” fortæller Denita Hajic.

Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

Ved at indsende kommentaren accepterer du, at dine personoplysninger behandles i overensstemmelse med Mynewsdesks privatlivspolitik.