Gå til indhold
Værket "Mit Hav" af kunstneren Eva Koch bliver projekteret på den centrale bygning i retspsykiatriens nye gårdrum.
Værket "Mit Hav" af kunstneren Eva Koch bliver projekteret på den centrale bygning i retspsykiatriens nye gårdrum.

Pressemeddelelse -

Fokus på kunst bringer havet til nyt psykiatrisk center

I 2019 flytter Risskovs psykiatriske hospital til nye bygninger. Flytningen betyder moderne og trygge omgivelser for patienterne, der dog har et ønske om at beholde havudsigten fra det nuværende hospital. Et samarbejde mellem Arkitema Architects og kunsteneren Eva Koch har derfor fokus på at integrere en video af havet, som et centralt element for retspsykiatriens gårdrum, på det nye psykiatriske center i Skejby.

Når den nuværende psykiatri i Risskov i 2019 skal flytte til nye bygninger, bliver det til et nybygget psykiatrisk center i Skejby, Aarhus. Centeret skal ligge i forbindelse med Det Nye Universitetshospital og er designet af Arkitema Architects i samarbejde med flere af de kommende brugere.

Med visionen om at skabe helende arkitektur på det nye psykiatriske center i Skejby, har Arkitema i processen samarbejdet med en række kunstnere. Sigtet har været at skabe et trygt og roligt miljø, der bidrager positivt til behandlingen og atmosfæren på centret. Et af samarbejderne er med kunstneren Eva Koch, der har lavet en 6 timer lang videoinstallation af havet til retspsykiatriens nye gårdrum.

Patienterne vil savne havet

Eva Kochs videoinstallation hedder ”Mit Hav”. Den kunstneriske frise har til formål at skabe et beroligende element i gårdrummet uden at være forstyrrende. De fleste har oplevet det pusterum, der opstår ved havets brusende bølger, men den beroligende effekt er ikke den eneste grund til, at de blå krusninger er motivet for Eva Kochs videoinstallation. Da hun inden påbegyndelsen af videoprojektet besøgte patienterne på det psykiatriske hospital i Risskov, var der særligt én ting, der var vigtig for dem at have med under flytningen.

”Da jeg talte med patienterne gjorde de mig opmærksom på, at de virkelig sætter pris på den havudsigt de har på det nuværende psykiatriske hospital. De er rigtig kede af at skulle flytte fra den, da bare bevidstheden om, at havet er derude, gør dem glade. Jeg besluttede mig for, at det var nogle vigtige følelser at tage i betragtning, når jeg skulle lave videoen,” fortæller Eva Koch.

Med patienternes ønsker i rygsækken begyndte Eva Koch at filme vandet ved Risskov og andre danske kyster som afspilles side om side med svenske, islandske og grønlandske bølgeskvulp. Vandet har ifølge Eva Koch evnen til at forbinde os alle. De fleste mennesker uanset geografi og identitet, kan forholde sig til vand. ”Vores kroppe består af vand og det forbinder os ligesom oceaner forbinder kontinenter,” begrunder hun. Værket på det nye psykiatriske center skal derfor repræsentere mangfoldighed og hjemlig tryghed for patienterne, når de bliver indlagt.Af samme grund er de grønlandske kyster med i videoen, så de indlagte grønlænderes hjem også er repræsenteret.

Kunst og arkitektur smelter sammen

Både Arkitema og Eva Koch har haft visionen om at skabe en gård, der henvender sig direkte til brugerne, og som bidrager positivt til opholdet og behandlingen på centret. Videoinstallationen bliver inkorporeret i byggeriet således, at den projekteres på gavlen af gårdrummets centrale bygning. Lyden af havet kan ikke høres i gården, men kan opleves i to trappetårne med udsigt til værket. På den måde kan patienterne vælge lyden af havets brusen til og fra. For at realisere værket har Eva Koch, fra de tidlige streger, været i dialog med Arkitema Architects.

”Det er et privilegie at være med fra starten, og det gør virkelig en stor forskel på det færdige byggeri, at vi i samarbejdet har kunnet tage højde for tekniske detaljer, og at de bliver bygget ind fra starten. Værket bliver lavet specifikt til det udvalgte rum, og det samlede indtryk bliver en helhed. Samtidig synes jeg, at det er spændende, at bygningen spiller sammen med videoen og får et ekstra fortællende lag som er noget helt nyt,” siger Eva Koch om samarbejdet, og det er noget, der vinder genklang hos Arkitema:

”Vi lægger vægt på at starte samarbejdet så tidligt som muligt. Vores erfaring siger os, at det giver det bedste resultat, når kunst og arkitektur får lov at smelte sammen til en helhed. Vi tror på, at det er sådan vi bedst muligt kan skabe noget, der bidrager positivt til psykiatrien og gør en forskel for de mennesker der kommer i bygningerne,” fortæller Stence Guldager, kreativ leder hos Arkitema Architects.

Eva Kochs værk ”Mit Hav” blev offentliggjort på udstillingen ”Hvad gør kunst på hospitaler?”, der åbnede dørene den 9. september på KØS - Museum for kunst i det offentlige rum i Køge. Udstillingen sætter fokus på kunstens helende effekt på patienter og her kan man blandt andet opleve Eva Kochs videoinstallation frem til april 2018. 

Arkitema Architects har desuden tegnet en ny psykiatrisk afdeling i Esbjerg og senest Psykiatrisk Afdeling Vejle. Se flere billeder og læs mere om Psykiatrisk Center Skejby her.

Emner

Kategorier

Regions


Arkitema Architects er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag Skandinaviens 5. største og Danmarks største arkitektvirksomhed med over 500 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.

Du finder Arkitema Architects her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Gråbrödersgatan 2 SE-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521 - Find vej
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011 - Find vej 

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990

Relateret materiale