Gå til indhold
​Markant fald i anvendelsen af tvang

Pressemeddelelse -

​Markant fald i anvendelsen af tvang

På Psykiatrisk Afdeling Esbjerg er der sket et markant fald i antallet af fikseringer, udtaler Region Syddanmark i en pressemeddelelse. Antallet af fikseringer er i 2015 faldet med 69,9 % sammenholdt med tal fra 2014. I samme periode flyttede psykiatrien i Esbjerg i nye bygninger, tegnet af Arkitema Architects.

Arkitektur med en helbredende effekt
“I Arkitema Architects betragter vi det markante fald i tvang som en kæmpe succes og et af de bedst dokumenterede eksempler på, at de fysiske rammer har medvirkende indflydelse på helbredelse og gode patientforløb”, forklarer Carsten Jensen, Forretningsområdechef i Arkitema Sundhed.

Regionen beskriver, hvordan de lange bæltefikseringer over 48 timer i 2015 er faldet med 85,7 % sammenholdt med samme periode året før. Derudover er antallet af gange, der er givet beroligende medicin under tvang i 2015 faldet med 61,4 % [kilde: www.psykiatrienisyddanmark.dk]. Antallet af patienter, som er blevet berørt af en eller flere tvangsforanstaltninger, er altså faldet drastisk i perioden.

Transparens og udsigt til grønne gårdrum
På Psykiatrisk Afdeling Esbjerg er begejstringen stor. De peger selv på, at det gode resultat skyldes en række forskellige tiltag, og fremhæver, at psykiatrien er flyttet ind i nye bygninger sidste år, samt at de åbne og de lukkede afsnit nu er integrerede, og personalet således lettere kan samarbejde og gøre brug af hinandens kompetencer.

“Der er ikke længere så langt ind på de skærmede afsnit eller ud af dem igen for patienterne. Vi kan flytte dem gradvist, hvis de begynder at få det dårligere, og patienterne oplever det ikke længere som så stor en omvæltning som tidligere at gå fra et åbent til et lukket afsnit”, siger Anne-Grethe Borch Lauridsen, som er funktionsleder i Esbjerg.

Ud over den logistiske helhedstænkning er integreringen mellem bygnings- og landskabsarkitektur en væsentlig del af succesen i Esbjerg. Alle stuerne på afsnittene har vindue ud mod et grønt areal, og der er bygget gårde inde i afsnittene, så patienterne er meget tæt på naturen. Psykiatrisk Afdeling Esbjerg er indrettet med store glaspartier, der gør, at medarbejderne hele tiden kan se patienterne og omvendt.

“Nu kan de skærmede patienter selv gå ud i gården døgnet rundt, for personalet kan stadig se dem inde fra vagtstuen. Vores personale er meget mere synligt nu, hvor der er så meget glas, og det oplever vi også, giver patienterne en ro og en tryghed”, forklarer Anne-Grethe Borch Lauridsen.

Data
Adresse: Gammel Vardevej, Esbjerg
År: 2011-2015
Omfang: 6.600 m²
Bygherre: Region Syddanmark
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskab: Arkitema Urban Design
Ingeniør: Rambøll

Læs mere om Esbjerg Psykiatri her

Kategorier


Du finder Arkitema Architects her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Stora Varvsgatan 6A, SE-211 19 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521 - Find vej
Hammersborg Torg 3, N-0179 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011 - Find vej 

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990

Relateret materiale