Gå til indhold
Sådan kan de nytænkte almene boliger og de dertilhørende grønne fællesarealer komme til at se ud i Engdraget.
Sådan kan de nytænkte almene boliger og de dertilhørende grønne fællesarealer komme til at se ud i Engdraget.

Pressemeddelelse -

Nyt alment boligkvarter skal være alternativ til ejerboligen

I det nordlige Slagelse er den nye bydel Tidselbjerget under udvikling. Bydelens første boligkvarter hedder Engdraget, og er resultatet af Slagelse Boligselskabs vision om at nytænke det traditionelle almene boligkvarter. Engdragen er designet af Arkitema Architects, der i samarbejde med boligselskabet, har været i tæt dialog med de kommende beboere for at sikre et vedkommende og funktionelt nabolag.

Det almene boligkvarter, Engdraget, bliver det første område i den nye bydel Tidselbjerget og har Slagelse Boligselskab som bygherre. Kvarteret får 126 boliger med grønne byrum og let tilgængelige fællesarealer. Engdraget skal med udgangspunkt i bæredygtighed være en nytænkning af et alment boligområde ved at give de kommende beboere stor personlig indflydelse i det daglige boligliv. På den måde håber man hos Arkitema og Slagelse Boligselskab, at Engdragets almene boliger kan blive et attraktivt alternativ til ejerboligen.

”Vi oplever i stigende grad, at flere finder almene boliger tiltalende. Specielt unge familier er ofte mere interesserede i at leje end at eje, men de ønsker samtidig også at personliggøre deres første fælles hjem. Derfor er der brug for at nytænke det almene boligområde, så det kan leve op til nutidens tendenser og beboernes ønsker,” forklarer forretningsområdechef hos Arkitema Architects, Rolf Kjær.

Visionen om at give Engdragets kommende beboere medbestemmelse har helt fra første fase af projektet været grundlag for en særlig inddragelsesproces. Under flere workshops har Arkitema Architects sammen med Slagelse Boligselskab været i tæt dialog med byens borgere, Slagelse Kommune og mulige fremtidige lejere. Her har der været mulighed for at sætte præg på projektet ved at diskutere, hvordan området kan blive et nyskabende bæredygtigt boligområde med et godt og nærværende socialt miljø.

”Det er vigtigt for os at skabe et boligområde, der gør en forskel for de mennesker, der skal bo der. Netop derfor er det en central del af vores arbejde at forstå og lytte til både naboer, borgere og de kommende beboere. Målet for os og for Slagelse Boligselskab er at nytænke den almene bolig, så vi får skabt en bydel, hvor beboerne føler ejerskab og sætter deres eget præg på området. Engdraget skal ikke kun være miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt, vi skal skabe rammerne for stærke tilhørsforhold så kvarteret også bliver socialt bæredygtigt,” fortæller Rolf Kjær.

Vedvarende inddragelsesproces
Engdragets kommende beboere har blandt andet været med til at sætte deres personlige præg på det fremtidige fælleshus der, foruden mulighed for fællesspisning og hobbyaktiviteter, som noget nyt også får en byttecentral og et fælles orangeri. Beboernes idéer skal tilføre Engdraget identitet i den forstand, at beboernes behov og interesser skal komme til udtryk gennem bydelens faciliteter.

Det er planlagt, at inddragelsesprocessen skal fortsætte gennem hele etableringen, også når de nye boliger står færdige. Her får de nye beboere især mulighed for at få medbestemmelse på områdets drift, samt hvad de grønne fællesarealer mellem boligerne skal tilbyde. Hvert fællesareal vil derfor få et unikt udtryk, der relaterer sig til de mennesker, der bruger dem.

Selvom den sociale bæredygtighed er i højsædet, bygger projektet i Slagelse også på en lang række andre bæredygtige tiltag. Bydelen bliver inkorporeret i et naturrigt landskab med frugttræer og planter og skal derfor også tilbyde beboerne udendørs faciliteter som højbede og nyttehaver. En lille sø skal underbygge de naturlige omgivelser og samtidig opsamle og håndtere regnvand, der til sidst vil have overløb til den nærliggende Gudum å. Affaldssortering og energioptimerede boliger med minimal vedligeholdelse er desuden også på den bæredygtige dagsorden for Engdraget. 

Arkitema Architects har også lavet en prisvindende masterplan for det nye boligkvarter NærHeden i Hedehusene, hvor man, ligesom for Engdraget, har en vision om at skabe en bæredygtig bydel med et stærkt socialt sammenhold. Ligeledes har Arkitema tidligere stået for renoveringen af det almene boligkvarter Rosenhøj i det sydlige Aarhus. Her var målet at skabe en samlet bydel med stærke tilhørsforhold. Projektet vandt Renover Jubilæumsprisen, som den bedste almene boligrenovering i 2017. 

Emner

Kategorier

Regions


Arkitema Architects er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag Skandinaviens 5. største og Danmarks største arkitektvirksomhed med over 500 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.

Du finder Arkitema Architects her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Gråbrödersgatan 2 SE-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521 - Find vej
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011 - Find vej 

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990
Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445

Relateret materiale