Gå til indhold
Når Gartnerbyen i det vestlig Odense står færdig, vil det indeholde flere forskellige typer af boliger og give plads til flere tusinde beboere.
Når Gartnerbyen i det vestlig Odense står færdig, vil det indeholde flere forskellige typer af boliger og give plads til flere tusinde beboere.

Pressemeddelelse -

​Ny bydel spirer i Odense

Odense kommune vil i de kommende år omdanne store industriarealer centralt i byen til bl.a. boligområder. Det gælder også 140.000 kvm i det vestlige Odense, hvor plantekoncernen Gasa i dag har blomsterproduktion. Når produktionen flytter i 2018 skal området omdannes til en helt ny bydel kaldet Gartnerbyen. Bydelen kommer til at bestå af tre kvarterer bundet sammen af en åben park-karré.

Det er entreprenøren Skjøde, der sammen med Arkitema Architects har udviklet helhedsplanen bag Gartnerbyen, som i de kommende år skal etableres i den vestlige del af Odense. Med en central placering i Odense og lige ved et stoppested på den kommende letbane, bliver Gartnerbyen et fikspunkt i fremtidens Odense.

Planen er at skabe en helstøbt bydel med byrum, gader, grønne gårde og pladser, hvor der bliver mulighed for at dyrke fællesskaber mellem mennesker. Der skal skabes et mangfoldigt miljø, med plads til unge som gamle, og hvor der er masser af liv. Området skal primært bestå af boliger, men der kommer også butikstorv, bydelspark og kontorer. Helhedsplanen viser dermed vejen for, hvordan man kan forvandle tidligere tiders industriområder til levende og integrerede dele af byen.

”Odense er en by i rivende udvikling og det har været meget spændende at arbejde med at omdanne et af de store industriområder til en ny bydel. Det er en bevægelse som vi ser flere steder i Danmark lige nu, og den løsning som vi har planlagt i Gartnerbyen er et godt eksempel på, hvordan vi i fremtiden kan udnytte de store industriarealer i byerne. Vi skaber en bydel, hvor vi samler alt det som den moderne odenseaner har brug for; hvor naturen kommer helt tæt på, samtidig med, at man bor centralt i byen,” fortæller senior partner i Arkitema Architects Kim Risager.

Bevarer området identitet
Med tre kvarterer kaldet Have-, Park- og Bykvarteret vil bydelen skabe mulighed for forskellige boformer og bygningstyper. Målet er, at når man går gennem bydelen vil man bevæge sig fra større etagebygninger ud til hovedvejen i syd, Middelfartvej, til lavere rækkehuse mod Dæhnfeldts villaby i nord. Samtidig brydes bygninger og karréer op, så der skabes masser af luft og lys for beboere og besøgende.

Den nye Gartnerby viderefører arven fra Gasas blomsterafdeling, der flytter fra området i 2018. Blomster, frugttræer og bærbuske vil både give området en farverig og varieret karakter, samt give områdets beboere større livskvalitet.

”Grønne områder skal naturligvis altid prioriteres i projekter som dette, men det er klart, at vi skal omdanne et industriområde der i den grad har stået for blomster og grøntsager, og det skal vi fortsætte. Målet er at Gartnerbyen bliver et grønt hjerte i det vestlige Odense og kommer til at være et bindeled i en grøn korridor, der igen vil binde området ved Middelfartvej sammen med Ålykke skov. På den måde kommer vi til at lave en bydel, der vil gøre en forskel for både de kommende beboer og alle andre der bor i det vestlige Odense,” siger Kim Risager.

Indtil videre er udviklingen planlagt til to etaper, hvor første etape gælder hele Bykvarteret og de østlige dele af Park- og Havekvarteret. Arkitema er godt i gang med at tegne de første 30.000 kvm, og det er målet, at etape 1 står færdig i år 2021.

Lige nu omdanner Arkitema også flere områder på Thomas B. Thriges Gade i det centrale Odense, hvor der etableres bygninger og letbane på tidligere central færdselsåre. Her tegner arkitektvirksomheden bl.a. to karreer ved Albani Torv og Hotel Odeon.

Man kan læse meget mere om projektet på bydelens hjemmeside: gartnerbyen.dk

Emner

Kategorier

Regions


Arkitema Architects er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag Skandinaviens 5. største og Danmarks største arkitektvirksomhed med over 500 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.

Du finder Arkitema Architects her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Gråbrödersgatan 2 SE-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521 - Find vej
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011 - Find vej 

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990
Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445

Relateret materiale