Gå til indhold
​Norges mest moderne sygehus åbner psykiatrien

Pressemeddelelse -

​Norges mest moderne sygehus åbner psykiatrien

Arkitema Architects og AART architects har tegnet Sykehuset Østfold Kalnes, der bygger på avanceret 3D-teknologi og anses for at være Norges mest moderne sygehus. I denne måned er psykiatri-delen på sygehuset åbnet og de første patienter flyttet ind i de moderne og helbredende rammer.


Et smart sygehus
For at helbrede patienter hurtigere, reducere indlæggelsestiden og optimere personalets arbejdsgange kan teknologien tages til hjælp. Og det er i den grad tilfældet på Sykehuset Østfold Kalnes, der ligger cirka 100 km sydøst for Oslo. Her har Arkitema Architects og AART architects fra starten brugt en avanceret, digital 3D-model til at projektere sygehuset.

”3D-modellen har vist sig at være et suverænt redskab til at inddrage sygehusets personale. For eksempel gik personalet allerede i opførelsesfasen virtuelle rundture i samtlige rum på sygehuset. Det gav os en unik mulighed for at optimere flow og arbejdsgange til gavn for både personalet og patienterne”, forklarer Anders Strange, partner i AART architects.


Verdens bedste åbne BIM-model
“Det er ikke tilfældigt, at projektet i 2014 fik prisen som verdens bedste, åbne BIM-model”, fortæller Wilhelm Berner-Nielsen, partner i Arkitema Architects.

“Projektet er det første omfattende og komplekst digitale projekt af sin art i Norge og i Danmark. Vi oplevede, at vores brugerprocesser tog et kvantespring, da modellen blev aktiveret. Nu kunne den enkelte medarbejder se netop de rum, som vedkommende skulle arbejde i - og samtidig være med til at påvirke den mest optimale udformning af rumlighederne - smart arkitektur”, afslutter Wilhelm Berner-Nielsen.


Spiller sig til viden
3D-modellen, der bygger på BIM (Building Information Modelling), ligger samtidig til grund for det computerspil, som sygehuset har udviklet, for at de 3000 ansatte kan spille sig til viden om sygehuset, før de starter på arbejde på det nye sygehus.

Spillet går ud på at finde rundt i gangene og dermed blive kendt med det 85.000 m2 store supersygehus. Allerede i denne måned er psykiatriske patienter flyttet ind i de moderne ensengsstuer. Hele sygehuset har endelig indvielse efteråret 2015.


Arkitema Sundhed
I Danmark opfører Arkitema Architects pt. to psykiatrisygehuse: Det nye psykiatrisygehus i Vejle samt det nye psykiatrisygehus i Skejby ved Aarhus. Ud over psykiatrisygehuse beskæftiger Arkitema Sundhed sig med en række opgaver inden for sundhedsarkitektur i både Danmark, Norge og Sverige. Arkitema Sundhed har 100 medarbejdere fordelt på kontorer i Aarhus, København, Oslo og Stockholm, der alle sammen har fokus på at tegne imødekommende, æstetiske og funktionelle rammer for fremtidens helbredende arkitektur.

Læs mere om Psykiatrisygehus i Vejle

Læs mere om Psykiatrisygehus i Skejby


Data
Adresse: Sarpsborg, Østfold, Norge
År: 2008-2015
Omfang: 85.000 m²
Bygherre: Helse Sør-Øst
Arkitekt: Arkitema Architects og AART architects
Landskab: COWI A/S
Ingeniør: COWI A/S

Emner

Kategorier


Du finder Arkitema Architects her:
Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Hammersborg Torg 3, N-0179 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011

Læs mere om os og vores mange projekter her

Pressekontakt

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990

Relateret materiale