Gå til indhold
Boschs nye hovedkvarter vil blive opført i træ i de primære konstruktioner
Boschs nye hovedkvarter vil blive opført i træ i de primære konstruktioner

Pressemeddelelse -

Boschs nye hovedkvarter i Ballerup sætter nye standarder

Arkitema og COWI står i spidsen for udviklingen af et nyt dansk hovedkvarter for industrigiganten Bosch, der skal sætte standarden for, hvordan Bosch fremadrettet skal bygge bæredygtigt. Det komplekse og multifunktionelle byggeri bliver udført i træ med høje ambitioner om bæredygtighed gennem hele udførelsen, og så er det resultatet af et tæt samarbejde mellem arkitekter og ingeniører fra start til slut.

Når Bosch efter planen åbner sit nye danske hovedkvarter i Ballerup i 2023, bliver der tale om et hus, der sætter nye standarder, og som kommer til at blive en milepæl på rigtig mange punkter inden for kontorbyggeri. Målet er, at det kommende byggeri bliver forbilledet for, hvordan Bosch fremadrettet skal bygge bæredygtige faciliteter. Fra højeste sted i den tyske koncern blev der udtrykt ønske om, at alt skulle tænkes bæredygtigt, med fokus på at bygningen skulle gøre en reel forskel.

”Vi har ønsket et bæredygtigt byggeri, hvor det har været vigtigt for os at vise, at Bosch er ansvarlige og tager klimaspørgsmålet meget seriøst. Allerede i slutningen af 2020 skal alle vores 400 lokationer verden over være Co2 neutrale. Fra 2020 kompenserer Bosch først og fremmest for resterende og uundgåelig CO2-emission ved tilkøb af økostrøm fra eksisterende fabrikker og anlæg, og ved at foretage kompenseringsydelser. Og vi er glade for, at vi med vores nye bygning, i endnu højere grad, bidrager til en fremtid med fokus på klimaet. Vi har valgt at samarbejde med én rådgiver om vores nye bygning, hvor valget faldt på Arkitema og COWI. Jeg er overbevist om, at dette tætte samarbejde med kun én rådgiver indtil videre har været en stor fordel for os, og vi har høje forventninger til det endelige resultat, ” fortæller Thore Pedersen, administrerende direktør hos Bosch i Danmark.

Et bæredygtigt hus med mange funktioner
Det nye hovedkvarter for Bosch skal ikke blot huse kontorpladser, men skal være et samlingspunkt for mange af de afdelinger som den tyske gigant har i Danmark. Således vil man i det åbne stueplane samle en række funktioner, bl.a. undervisningsfaciliteter til installatører/montører, mekanikere o.l., et stort showroom, serviceværksted og meget andet. Det er også i stueetagen at husets hjerte findes, hvor alle medarbejdere mødes og samles, uanset hvilket job de har. Det skal være med til at skabe et ahierakisk hus, der gennem arkitekturen viser sig indbydende og åbent for alle, samtidig med at det har en tydelig bæredygtig profil.

”Det er et meget spændende projekt, som har stor fokus på bæredygtighed. Ved at bygge i træ skaber vi helt naturligt et projekt, der er bæredygtigt, funktionelt, og smukt. Generelt har Bosch haft høje ambitioner på alle parametre, hvilket har gjort det muligt at lave nogle rigtig gode løsninger, der kommer til at komme alle i huset til gode. Vi har haft fokus på at skabe et transparent og levende hus, hvor man føler sig velkommen og, hvor der er plads til alle,” fortæller Partner i Arkitema, Dorthe Keis.

Udviklet gennem alle faser af Arkitema og COWI
Projektet i Ballerup bliver det største projekter som Arkitema og COWI i fællesskab har udviklet fra start til slut. Dermed er der også tale om en milepæl i samarbejdet mellem ingeniørerne og arkitekterne, siden COWI opkøbte Arkitema for snart to år siden. Projektet har en høj kompleksitet, hvor der bliver blandet flere discipliner og derfor er det også et eksempel på, hvilke fordele der er ved at lade ingeniører og arkitekter arbejde tæt sammen fra start til slut.

”Boschs klare mål for byggeriet har betydet, at bæredygtighed har været i fokus fra dag 1. Vi har kombineret vores forhåndsviden om store komplekse byggerier med livscyklusvurderinger (LCA) som afsæt for at træffe bæredygtige prioriteringer; både i forhold til hele fundamentet, bygningens form og større materialegrupper – ikke mindst brugen af Cross Laminated Timber (CLT) i vigtige konstruktioner som facader og etageadskillelser. Det har været en fordel, at vi så tidligt i processen har kunnet bringe både de arkitekt- og ingeniørmæssige fagligheder i spil, så vi har kunnet skabe de bedste betingelser for et bæredygtigt slutresultat”, siger Søren Pedersen, sektionsleder for Energi, Indeklima og Bæredygtighed i COWI.

Bosch er en af verdens førende underleverandører til bilindustrien, men har også et utal af varemærker indenfor bl.a. el-værktøj, haveredskaber, hvidevarer og produkter til industrien, og har ca. 400.000 ansatte verden over.

Fakta:

Adresse: Telegrafvej, Ballerup

Omfang: 13.900 m2

År: 2020 – 2023

Arkitekt: Arkitema

Landskabsarkitekt: Arkitema Urban

Ingeniør: COWI 

Emner

Kategorier

Regions


Arkitema Architects er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag  en af Skandinaviens største arkitektvirksomheder med over 600 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø. Arkitema ejes af COWI A/S.

Du finder Arkitema Architects her:

Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Ny Carlsberg Vej 120, 1799 København V - Tlf. 7011 7011 - Find vej
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Find vej
Gråbrödersgatan 2 SE-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521 - Find vej
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011 - Find vej 

Læs mere om os og vores mange projekter her

Kontakt

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990
Eva Grønbæk

Eva Grønbæk

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445

Relateret materiale